Kunst en lokale gemeenschappen

Community Art Lab XL en  academie/ laboratorium voor kunstjournalistiek Domein voor Kunstkritiek organiseren een masterclass Future Writing about Art & Local Communities i.s.m het kunstenaarscollectief PEERGROUP (Drente) en dansgroep DE DANSERS (Utrecht),  Het Dagblad van het Noorden en De Groene Amsterdammer. Ze zijn daarvoor op zoek naar:

1. Onderwijzers en pedagogen met interesse in kunst en cultuur
2. Cultuurmakelaars
3. Ambtenaren met een passie voor kunst en cultuur in lokale gemeenschappen
4. Experts op het gebied van voeding en leefwijzen, ontwikkelingen in de landbouw, planologie, biologie
5. Alumni en studenten van de Wageningen UR

CAl-XL en Domein voor Kunstkritiek organiseren in november en december 2012 deze masterclass over de kritische verslaglegging van kunst in en door lokale gemeenschappen. De projecten van de PeerGroup in dorpen in Drente en van het dansgezelschap De Dansers in scholen van Utrecht Overvecht zijn het oefenmateriaal.

Joep van Ruiten, redacteur kunst van Dagblad van het Noorden doet vanaf januari 2012 voor zijn krant – soms samen met een collega en soms met een wetenschapper – kritisch verslag van de PeerGroup activiteiten. De PeerGroup, waarvoor theatermakers, filmmakers, beeldend kunstenaars en muzikanten actief zijn, maakt (theater) projecten geïnspireerd door het landschap, de landbouw en thema’s van het platteland. Theatercriticus van De Groene Amsterdammer Loek Zonneveld zoekt met een onderwijsdeskundige naar de mooiste manier om de waarde van het werk van choreograaf Wies Merkx, artistiek leider van De Dansers te beschrijven. Hun ervaringen vormen het lesmateriaal.
Sikko Cleveringa , directeur van het Community Art Lab XL en auteur van het boek Cultuur Nieuwe Stijl introduceert de ProjectScan, een instrument om community arts projecten te waarderen.

De deelnemers maken in duo’s – de journalist en de deskundige -een journalistiek product. De zes deelnemende journalisten willen hun kunstjournalistieke expertise graag aanvullen met de kennis en ervaringen van de experts.

Future writing about art & local communities bestaat uit 3 bijeenkomsten, een in Donderen (Drente) en twee in Utrecht op resp 8 november, 22 november (hele dag) en 6 december. Ingrid Docter, CAL-XL en Sonja van der Valk, Domein voor Kunstkritiek leiden de masterclass.  De resultaten van de masterclass worden (na toestemming) online gepubliceerd door de PeerGroup, De Dansers, CAL-XL en Domein voor Kunstkritiek. Kosten zijn 150 euro (excl. BTW) incl. vervoer naar Drente. Deze masterclass is mede mogelijk gemaakt door de Van Bijleveltstichting.

Mocht je belangstelling hebben kun je bellen of mailen en het programma opvragen: Sonja van der Valk, sonjavandervalk@domeinvoorkunstkritiek.nl, Mobiel: 0651473545.