Vers voedsel in zorginstellingen

media_xl_1467666Het wordt vaak geroepen: lokaal vers voedsel heeft een positieve invloed op de gezondheid van patiënten in zorginstellingen. Of dit waar is, blijkt lastig te onderzoeken. Het is een vermoeden, niet meer en niet minder. Vorig jaar heeft een studente (Marina van Maanen) een MSc-thesis onderzoek gedaan naar de perceptie van ouderen in een zorginstelling in Brabant van lokaal voedsel (kijk hier voor haar rapport). Ook toen bleek het lastig om iets te zeggen over de relatie tussen lokaal voedsel en de gezondheid van patienten. Vorige maand verscheen er toch ineens een stuk in de trouw met de kop: Patient geneest sneller met vers voedsel uit de regio. Dus toch? Leest u zelf en oordeel. Het moet gezegd: in het proces naar duurzamere voedselnetwerken is  dit een zeer positieve ontwikkeling en kan het niet vaak genoeg in het nieuws komen. Echter, is het genoeg om grote zorginstellingen en ziekenhuizen te overtuigen? Er zijn geen harde bewijzen (en waarschijnlijk komen die er nooit), alleen indirecte indicatoren en indirecte kostenbesparingen.