Vers voedsel in zorginstellingen

media_xl_1467666Het wordt vaak geroepen: lokaal vers voedsel heeft een positieve invloed op de gezondheid van patiënten in zorginstellingen. Of dit waar is, blijkt lastig te onderzoeken. Het is een vermoeden, niet meer en niet minder. Vorig jaar heeft een studente (Marina van Maanen) een MSc-thesis onderzoek gedaan naar de perceptie van ouderen in een zorginstelling in Brabant van lokaal voedsel (kijk hier voor haar rapport). Ook toen bleek het lastig om iets te zeggen over de relatie tussen lokaal voedsel en de gezondheid van patienten. Vorige maand verscheen er toch ineens een stuk in de trouw met de kop: Patient geneest sneller met vers voedsel uit de regio. Dus toch? Leest u zelf en oordeel. Het moet gezegd: in het proces naar duurzamere voedselnetwerken is  dit een zeer positieve ontwikkeling en kan het niet vaak genoeg in het nieuws komen. Echter, is het genoeg om grote zorginstellingen en ziekenhuizen te overtuigen? Er zijn geen harde bewijzen (en waarschijnlijk komen die er nooit), alleen indirecte indicatoren en indirecte kostenbesparingen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s