Vacature Master Thesis Onderzoek – De politiek van Nederlandse steun in Palestina en het stopzetten van de medefinanciering van een Palestijnse NGO


Nederland besloot in 2022 de financiering voor de Palestijnse NGO UAWC (Union of Agricultural Work Committees) stop te zetten. UAWC ondersteunt duizenden Palestijnse boeren, vooral in gebieden op de Westelijke Jordaanoever waar Israël een illegale kolonisatiepolitiek voert. Israël heeft lang druk uitgeoefend op donoren om de steun aan UAWC te stoppen, omdat het volgens Israël een mantelorganisatie is van de Palestijnse verzetsbeweging PFLP (People’s Front for the Liberation of Palestine).

Nederland heeft UAWC extern laten onderzoeken door een bureau dat gespecialiseerd is in veiligheidsvraagstukken. Uit het externe onderzoek zou blijken dat sommige (voormalige) medewerkers banden hebben met de Palestijnse verzetsbeweging PFLP. De UAWC reageerde geschokt op het besluit van de Nederlandse overheid en betoogde dat het externe onderzoek geen aanwijzingen had gevonden voor financiële stromen tussen UAWC en de PFLP, noch voor organisatorische banden tussen beide organisaties.

De Boerengroep en Rurale Sociologie hebben in mei 2022 met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB/WOO) verzocht om informatie met betrekking tot het besluit van Nederland om de financiering aan de Union of Agricultural Workers Committee (UAWC) stop te zetten. In januari 2024 is de gevraagde informatie toegestuurd, bestaande uit meer dan 600 documenten, variërend van (korte) e-mails tot notities. De WOB/WO-documenten bieden inzicht in hoe de Nederlandse overheid tot het besluit is gekomen om de financiering aan UAWC stop te zetten, en meer in het algemeen:

  1. De politieke context waarin een dergelijke beslissing is genomen;
  2. De criteria die het hanteert, en;
  3. De afwegingen die de overheid daarbij maakt.

Voor een kwalitatieve analyse van de documenten en het doen van vervolginterviews wordt gezocht naar een masterstudent. Deze masterstudent dient te beschikken over Nederlandse taalvaardigheid en bij voorkeur bekend te zijn met kwalitatieve onderzoeksmethoden. Het onderzoek is interessant voor die studenten die geïnteresseerd zijn in onder meer i) het politieke krachtenveld waarin overheidsbeleid en besluitvorming tot stand komen, ii) veiligheidsvraagstukken in relatie tot medefinanciering en iii) de politiek van hulp in de context van langdurig conflict. Gezien de omvang van het materiaal, is er ruimte om een eigen invulling te geven aan het onderzoek.

Voor meer informatie: Joost Jongerden (Rural Sociology) en Gemma van der Haar (Sociology of Development and Change)