Woudzandgrond – de ‘gouden grond’ in de Noordelijke Friese wouden

In Geografie van oktober 2009 een informatief artikel van bodemkundige Marthijn Sonneveld (Marthijn.Sonneveld@wur.nl) over het ontstaan en unieke karakter van de woudzandgrond in de Noordelijke Friese Wouden: een ‘gouden grond’ volgens boeren mits je er goed voor zorgt:

Overdadige bemesting in het verleden heeft allerlei milieuproblemen veroorzaakt, zoals verontreiniging van het grondwater met nitraat. Inmiddels hebben meerdere veehouders in de Friese Wouden hun bedrijfsvoering drastisch aangepast en wordt er veel minder bemest dan zo’n vijftien jaar geleden. De boeren proberen nu zo veel mogelijk rendement te halen uit het natuurlijke – zwarte – kapitaal: de bodem. Dit kapitaal is te beschouwen als de reserve van het Nationale Landschap de Noordelijke Friese Wouden. Uit: Geografie, Oktober 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s