Stage/internship and Thesis/Afstuderen Voedselteams Tilburg

Interessante stage en/of afstudeeropdracht bij de Brabantse Milieufederatie in Tilburg (BMF), Noord-Brabant. De Brabantse Milieufederatie is een onafhankelijke belangenbehartiger voor natuur, landschap en milieu in de provincie Noord-Brabant. Ze zet zich in voor duurzame ontwikkelingen met speciale aandacht voor de kwaliteit van onze dagelijkse leefomgeving. Voedsel is daarin een belangrijk element. De BMF is met verschillende nieuwe voedselinitiatieven bezig en heeft al eerder op deze blog oproepen geplaatst voor stage en afstudeer mogelijkheden. De eerdere oproep rondom buurtmoestuinen is nog steeds beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

Deze nieuwe oproep voor een stagiaire en/of afstudeerstudent gaat over voedselteams. In Amerika zien we de opkomst van CSA’s (Community Supported Agriculture) en allerlei andere vormen van Food Communities tussen producenten en consumenten. Ook in andere landen komen nieuwe intiatieven van de grond. In Belgie bestaan al meer dan 100 Voedselteam bijvoorbeeld. In Nederland komen dit soort initatieven echter maar mondjesmaat van de grond. Er zijn 10 CSA/Voedselteam achtige constructies actief, onder de Nederlandse verzamelnaam van ‘Pergola’. De BMF wil in Brabant minimaal 3 voedselteams actief gaan krijgen en wil daarnaast ook andere vormen van voedselnetwerken opzetten. Zie bijvoorbeeld de blog van Simone Plantinga over haar huidige afstudeerscriptie.

Opdracht in twee delen, separaat te doen of te combineren. Periode 5 maanden tot een 1 jaar.

Deel A: De BMF wil de bestaande contacten met groepjes consumenten en soms ook boeren/tuinders die geinteresseerd zijn verder met elkaar in contact brengen. Zij zoeken daarom een enthousiaste student die deze opstartende netwerken/teams gaat begeleiden en ondersteunen om te komen tot een operationeel Voedselteam. Er zijn contacten in Tilburg, Den Bosch en Breda.

Deel B: Opzet van een communicatietraject om het begrip Voedselteam en netwerk binnen Noord-Brabant verder uit te dragen zodat mogelijkerwijs meer steden dergelijke initiatieven zullen nemen.

Er is veel ruimte voor eigen inbreng. Men zoekt een enthousiast iemand die in staat is zelfstandig te werken, doorzettingsvermogen heeft en goed kan organiseren. ‘Community’ denken is essentieel. Afstudeeropdracht is open voor alle studenten met interesse en hoeft niet perse via RSO plaats te vinden.

Leg direct contact met John Vermeer van de BMF voor meer informatie en solliciatie: Email:John.vermeer@bmf.antenna.nl of 013-5356225