Thesis / stage vacature: Regionale initiatieven voor de transitie naar een duurzaam voedselsysteem

Achtergrond

Ons voedselsysteem is verre van duurzaam. De huidige voedselconsumptie en -productiepatronen dragen sterk bij aan een aantal urgente duurzaamheidsopgaven op het gebied van de gezondheid en welzijn van mens, dier en planeet. Deze duurzaamheidsopgaven zijn geen losstaande problemen; het zijn gerelateerde symptomen van een niet-duurzaam voedselsysteem. In de Nederlandse agrofood sector en daarbuiten zijn vele innovatieve ondernemers, burgers, coalities en andere partijen al actief bezig met de verduurzaming van het voedselsysteem, bijvoorbeeld in het realiseren van korte ketens, het verbinden van stad en platteland, de eiwittransitie, regeneratieve, natuur-inclusieve landbouw en true cost accounting. Daarin is er een groeiende beweging naar gebiedsgericht werken met regionaal georganiseerde netwerken die aansluiten op landschappelijke kenmerken, biodiversiteit, de culturele eigenheid en sociale verbanden van een regio. In een landelijk project gefinancierd door de NWO gaan we in kaart brengen wat voor soort initiatieven in verschillende regio’s zijn ontwikkeld die kunnen bijdragen aan de gewenste transitie en hoe ze aan hun ambities werken.

De thesis/stage opdracht

Je kunt binnen dit landelijke project bijdragen aan de analyse van de verschillen en overeenkomsten tussen initiatieven in doelen, aanpak, betrokken partners en belemmeringen en kansen. Er is een vragenlijst opgesteld waarmee de kenmerken van een groot aantal regionale initiatieven in kaart worden gebracht. Als vervolgstap kun je regionale initiatieven benaderen en met hen verder in beeld brengen wat  hun doelen en ambities zijn, welke kansen en belemmeringen zij ervaren, wat hun strategie is om bij te dragen aan veranderingen en wat hun impact zij willen bereiken op sociaal, ecologisch en economisch gebied.

Je kunt je ook richten op één of enkele regionale initiatieven en met  hen in een vorm van co-creatie verkennen hoe succesvol hun aanpak is, wat het initiatief tot dusver heeft bereikt op sociaal, ecologisch en economisch gebied,  hoe de impact van het initiatief versterkt kan worden en hoe belemmeringen kunnen worden opgelost.

Periode: voorjaar, zomer of najaar 2021

Meer informatie: Henk Oostindie (RSO): henk.oostindie@wur.nl; Jan Hassink: jan.hassink@wur.nl;