Vandaag verscheen er een opiniestuk in de Trouw, geschreven door Paul Hebinck en Bram Büscher, collega’s van de Sociology of Development and Change Group, over de jacht op illegale stroperij:
16 oktober 2015 | door: Paul Hebinck en Bram Büscher, wetenschappelijk medewerkers Wageningen Universiteit
Internationale jacht op stropers vanuit Den Haag naïef en tegenstrijdig
Staatssecretaris Dijksma van EZ heeft financiële steun toegezegd aan de door WNF opgezette Wildlife Justice Commission om stroperij in Afrika en Azië te helpen bestrijden. De plannen zijn echter onrealistisch en naïef.
Ten eerste is het idee dat landbouw de ruggengraat is van de (rurale) economie en zodoende op korte termijn een (legale) alternatief inkomstenbron kan vormen onrealistisch. Boeren keren zich al decennia in toenemende mate van de landbouw af omdat inkomsten uit landbouw al jaren weinig soelaas biedt voor kleine boerenfamilies om een redelijk bestaan op te bouwen. Migratie naar de stad, maar ook illegale handel in houtskool, drank en wild zijn welkome aanvullingen op een vaak mager bestaan. De staatssecretaris doet er goed aan om samen met collega Ploumen initiatieven te ontwikkelen om van landbouw een aantrekkelijke(re) bron van bestaan te maken. Onderhandelingen over een zgn. vrije wereldmarkt en de exponentiële landroof voor de productie van gewassen voor de wereldmarkt of de productie van hop voor Heineken waar premier Rutte over repte in de recente algemene vergadering van de VN werken dit echter al jaren tegen. Laat de staatssecretaris zich daar maar druk over maken en collega Ploumen overtuigen boeren te ondersteunen in hun strijd om land en redelijke prijzen voor hun waar. Zolang Ploumen echter vrijhandel belangrijker blijft vinden dan lokale boerenrealiteiten in Afrika zal agrarische ontwikkeling niet echt een alternatief bieden voor stroperij. Continue reading →